Skaffa valp

Är du redo för att ha valp?

Ställ dig följande frågor och fundera noga på dina svar.

Varför vill du ha en hund?
Det finns många orsaker till att vilja ha hund, men fundera på vad just du vill ha hund och hur mycket tid du kan erbjuda er hund.

Vad ska du göra med hunden?
Vill du ha en sällskapshund? En kompis på promenaderna? En tränings- och/eller tävlingskompis? Finsk lapphund passar till det mesta. Det finns individer som älskar att träna och det finns individer som trivs bäst med att bara vara där familjen är, vare sig det är sova bredvid ens fötter i soffan eller strosa runt på gården.

Varför just en finsk lapphund?
Vilka egenskaper hos rasen är det som du har fastnat för? Finns det andra raser som kan uppfylla dina krav bättre?

Hur länge kommer hunden att vara ensam på dagarna?
De första månaderna kräver valpen i stort sett passning dygnet runt, den måste göras rumsren och den ska ha mat fyra gånger per dag. Har du tid med det eller har du tillgång till en hundvakt som kan ställa upp? Även när hunden blir äldre så ska den inte lämnas ensam hela dagen.

Har du råd med mat, försäkring och veterinärvård?
Tycker du inköpspriset är högt? Räkna med försäkringar på dryga 2’000 kronor per år. Hundmat för några tusen per år samt alla saker som också måste införskaffas. Blir din hund sjuk så kan även veterinärvården hamna på höga summor för att inte tala om hälsoundersökningarna som du bör göra. Valpkurser och medlemsskap i diverse klubbar kan också bli en del pengar.

Har du tid med en hund?
En hund vill vara tillsammans med dig, men den vill inte bara slöa i soffan även om den gillar det också. En hund behöver motion och aktivering och den vill göra saker tillsammans med dig. Skaffar man hund så måste man tänka på att man blir låst, vill man resa bort så måste man skaffa hundvakt osv.

Vad händer om det sker något i ditt personliga liv (t.ex.barn, skilsmässa eller sjukdom)?
Man vet ju aldrig vad som kan hända i ens liv, men det är bra att ha en plan ifall det värsta sker. Som uppfödare vill jag alltid veta om ni ska omplacera er hund, har jag möjlighet att hjälpa till så gör jag naturligtvis det.

Är hela familjen med på att skaffa hund?
Alla måste vara överens om att skaffa hund, en hund känner snabbt att den är oönskad och då blir det slitningar i flocken, nu menar jag inte att alla måste vara översvallande glad över den nya hunden men att vara överens om att skaffa hund är viktigt.

Är du fortfarande intresserad av att skaffa en valp? Hör gärna av dig och berätta om dig själv:

Mail: marie.skold@outlook.com

Mobiltelefon: 070-346 3886

Bra länkar